bsende

compyx.net compyxblog

Informatičke novosti, savjeti, preporuke, recenzije.

Sigurnost djece na internetu

Sigurnost djece na internetu

Kako prepoznati opasnosti i adekvatno zaštiti djecu?! Internet je moderni medij na kojem djeca provode puno vremena i ako se koristi pametno,

može biti veoma korisno  sredstvo za učenje i komunikaciju. Međutim, isto tako krije brojne opasnosti i rizike. Nudi nam neograničene mogućnosti informiranja, educiranja, komuniciranja i zabave, ali također može biti izvor neprimjerenih i neželjenih sadržaja, što ga čini opasanim mjestom za djecu i mlade sa nedovoljno znanja o sigurnom korištenju.

Ovisnost o internetu

Prema istraživanjima djeca školske dobi pred računarima, tabletima ili telefonima  najmanje provedu 4-5 sati dnevno, a u razgovoru s roditeljima provedu manje od 30 minuta dnevno.

Svako drugo dijete je aktivno na internetu, dok YouTube djeca počinju koristiti već sa nepune  dvije godine. Budući da djeca dosta vremena surfaju na internetu, razgovor s njima o potencijalnim opasnostima nužan je kako bi bili svjesni opasnosti.

Posljedice  pretjeranog korištenja interneta je manjak socijalnih vještina i gubitak sposobnosti normalnog komuniciranja, povećanje dosade, nedostatak interesa i inicijative.

Djeca brzo uče i usvajaju nove stvari puno brže i lakše od odraslih. Tipična situacija u gotovo svakoj porodici je da djeca koriste širi spektar tehnologija i usluga dostupnih na internetu nego njihovi roditelji ili učitelji, a istovremeno  nemaju ni znanja, ni iskustva ni zrelosti razlučiti  istinu od laži, usporediti i vrijednovati razne  informacije.

Većini mladih internet je konstantno dostupan, a često niko ne kontroliše  koliko i u koje svrhe ga oni koriste. Zato je nužno osvijestiti mlade o prednostima ali i o nedostacima i opasnostima koje internet predstavlja te poticati odrasle, roditelje i nastavnike na dodatno educiranje o trendovima na internetu kako bi mogli pružiti djeci primjerenu zaštitu od mogućih štetnih i neprimjerenih sadržaja.

Budući da je internet danas sastavni dio obrazovanja i života, djece i mladih, uloga škole u upoznavanju djece sa sigurnim načinima njegove primjene iznimno je važna. Djeca koja se „kreću“ virtuelnim prostorom nesvjesna su opasnosti, a često su i bez nadzora odraslih.

Korištenjem tehnologije djeca i mladi gube svijest o granicama između stvarnog i virtuelnog svijeta što povećava rizik za različita rizična ponašanja, nasilje i počinjenje kaznenih djela.

Jedan od prvih savjeta za roditelje pri razmišljanju o zaštiti djece na internetu je da sa djecom razviju odnos povjerenja kako bi se ono, ako se i kad nađe u problemu na internetu, znalo obratiti roditelju za pomoć.

Većina mladih, njih 73% pristupa internetu putem svojih mobilnih uređaja, gdje je nadzor gotovo nemoguć, a njih 68 % ima stalno dostupan internet.

Potrebno je da roditelji aktivno sudjeluju u razgovoru, budu uz malu djecu dok su na internetu te je na uređajima potrebno prilagoditi sigurnosne postavke kako bi se djeca mogla oprezno, odgovorno i na pametan način koristiti internetom.

Zaštita djece na internetu obuhvata cjelokupan pristup edukaciji, prezentaciji i upoznavanju s mogućnostima i problemima koje internet nudi.

Uključenost roditelja u djetetove aktivnosti korištenja interneta, društvenih mreža i aplikacija je najučinkovitiji način zaštite.

Obzirom na navedeno, važno je istaknuti da je povjerljiv odnos između roditelja i djeteta te informisanje  roditelja o sadržaju koji se nalazi na internetu te opasnostima koje on krije prvi korak u učinkovitoj zaštiti djece na internetu.

Kao društveno odgovorna kompanija BH Telecom nastoji kroz podršku projektima koji promoviraju sigurnost djece na internetu, razviti svijest kod roditelja i djece da odgovorno i sigurno koriste internet i veliku brigu posvećuje vođenju računa o najmlađima.

Također, kroz razvoj novih usluga nastojimo ponuditi nove pakete usluga koji se naslanjaju na najnovije tehnologije te imaju za cilj pružiti adekvatnu zaštitu prilikom aktivnog korištenja interneta putem bilo kojeg uređaja.

Savjeti i pravila za roditelje

·         Savjetujte dijete da se nikad i ni pod kojim uslovima  ne sastaje s osobama koje upozna putem interneta, osim u vašoj pratnji.

·         Savjetujte djecu da na internetu ne smiju ostavljati informacije poput adrese, broja mobitela, punog imena i prezimena.

·         Upoznajte se online prijateljima vašeg djeteta.

·         Naučite dijete šta je internet i kako ga koristiti, koje su korisne, a koje rizične stranice i dajte mu do znanja da vas uvijek može sve pitati.

·         Djetetu odredite i ograničite vrijeme za korištenje interneta – prioritet su zadaća, učenje, sudjelovanje u kućnim aktivnostima i sl.

·         Ozbiljno upozorite dijete na moguće opasnosti na koje može naići u chatu i poučite ga kako će se ponašati i komunicirati s neznancima

·         Ako ste primijetili da se dijete povlači u sebe, izbjegava vas, mijenja svoje ponašanje, postaje tajnovito, razgovarajte s djetetom, imajte strpljenja i vremena, recite što vas muči, čega se plašite i potaknite ga da vam se povjeri.

Pravila kojih bi se trebala pridržavati djeca prilikom korištenja interneta

Osim pravila za roditelje važno je dogovoriti i jasna pravila za djecu koja će im pomoći da se lakše nose sa internet opasnostima:

• Neću ostavljati svoje puno ime i prezime, adresu stanovanja ili škole, imena svojih roditelja, brojeve telefona ili mobitela nikome na internetu. Razumijem da mnogi ljudi ne moraju u stvarnosti biti onakvi kakvi se predstavljaju na internetu.

• Obavijestit ću roditelje o svim novim e-mail ili chat porukama koje mi stignu od nepoznatih ljudi.

• Neću naručivati niti kupovati bilo šta putem interneta bez prisutnosti i odobrenja roditelja.

• Nikada se neću sastajati s osobama koje upoznam putem interneta bez da se prethodno o tome dogovorim s roditeljima.

• Ukoliko me bilo tko uznemirava  ili maltretira, suzdržat ću se od daljnje komunikacije s tom osobom i odmah obavijestiti roditelje.

Ključno je uočiti da se protok informacija ne može spriječiti, da je najteže odvojiti prihvatljive od neprihvatljivih sadržaja i da je ključ sigurnosti djece u njihovu odgoju i obrazovanju, te kvalitetnom odnosu s roditeljima i učiteljima.

Povezani Članci

Pratite Compyx

Prijavite se na Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Kontakt

  info@compyx.net

  +387 60 359 44 92

  Zenica 72000 BiH

  Pon - Sub 9:00 - 18:00

OLX Compyx

Trenutno 45 gostiju i nema korisnika online