bsende

compyx.net compyxblog

Informatičke novosti, savjeti, preporuke, recenzije.

Što je VPN? Zašto koristiti VPN?

Što je VPN? Zašto koristiti VPN?

Što je VPN? Kako VPN funkcionira? Kako se povezati na VPN, Koje su prednosti VPN-a?

Pročitajte sve o tome u nastavku… Ukratko, VPN ili “virtualna privatna mreža”, je definirana kao interkonekcija lokalne mreže koja koristi sigurne (kriptirane) načine međusobne komunikacije, obično putem interneta. To znači da VPN produžava privatnu mrežu preko javne mreže (u našem slučaju, interneta), što omogućuje korisnicima slanje i primanje osjetljivih podataka, kao da su njihova računala izravno spojena na isti privatni LAN (lokalnu mrežu), iako, fizički, oni nisu u istoj mreži.

Ova informacija se može lakše razumjeti ako vam pokažemo primjer iz neke realne situacije. Recimo da trebate izmijeniti veliku količinu informacija sa kolegom/prijateljem i program koji morate koristiti za ovaj prijenos podataka zahtijeva da su vaša računala spojena na istu mrežu.

Nažalost, vaš prijatelj/kolega je van grada i nije blizu svog računala. Najjednostavnije rješenje za vas je da konfigurirate VPN pristup vašoj mreži, tako da se vaš prijatelj/kolega spoji na vašu mrežu putem VPN-a. Na taj način, čini se kao da ste oboje spojeni na istu lokalnu mrežu i razmjena informacija može biti izvršena vrlo jednostavno. Drugim riječima, VPN vam pomaže da se pretvarate da ste na lokalnoj mreži, čak i ako ste oboje spojeni samo na internet na različitim lokacijama.

Kako VPN funkcionira?

Da bismo išli dalje u vezi karakteristikaa VPN-a, govoriti ćemo malo o internet prometu. Kada koristite svoju lokalnu mrežu za pristup raznim servisima na internetu, izvor mrežnih zahtjeva je vaša vlastita lokalna mreža (LAN). Međutim, ako ste povezani sa VPN-om i sav vaš promet prolazi kroz njega, onda će vas vanjski svijet vidjeti kao dio VPN lokalne mreže.

Stoga, izvor upita više nije vaša mreža, nego ona na koju ste spojeni preko VPN-a. To znači da web stranice i druge mreže sa kojima komunicirate više neće vidjeti IP adresu vašeg računala kao izvora zahtjeva, nego IP adresu VPN-a koji koristite.

Nadalje, vaš ISP (Internet Service Provider) će vidjeti samo jednu vezu: onu postavljenu između vas i VPN servisa kojeg koristite, a ona je, naravno, potpuno kriptirana. Zato vaš ISP neće moći vidjeti što radite unutar VPN mreže, čak i ako ona ide preko interneta i, prema tome, ne mogu vas pratiti.

Ipak, tu je kvaka: ako koristite VPN čiji je server smješten u vašoj zemlji, koji također koristi isti ISP, onda je sasvim moguće da će internetski provajder moći vidjeti vaš mrežni promet. Međutim, neće biti u mogućnosti zaključiti da je izravno vaš, budući da je podrijetlo tog prometa VPN server, a ne vaše računalo.

Na neki način, VPN radi slično kao proxy jer vaš ISP vidi samo vezu sa proxy i proxy web stranica će biti izvor vaših zahtjeva. Glavna razlika je u tome što vaš ISP lako može vidjeti proxy zahtjeve koji su napravljeni, jer oni nisu kriptirani. Drugim riječima, u jednostavnom pretraživanju, sve je i dalje vidljivo.

Kako se povezati na VPN?

Biti ćete u mogućnosti da se povežete sa VPN-om na nekoliko mogućih načina, ali opća ideja je da morate potvrditi svoj identitet. Najjednostavniji način za uspostavljanje ove sigurne veze je prijavom izravno na server sa korisničkim imenom i lozinkom.

Također imate mogućnost instaliranja određenog softvera koji će vam omogućiti da kreirate sigurnu vezu. Ovaj program će vršiti kriptiranje i dekriptiranje podataka. Slično kao i gore navedena metoda, to obično zahtijeva korisničko ime i lozinku kako biste potvrdili svoj identitet. Ipak, imate mogućnost korištenja drugih oblika provjere autentičnosti, kao što su tokeni ili smart kartice.

Prednost korištenja tokena je činjenica da ga je vrlo teško hakirati i, s obzirom na to, gotovo je nemoguće ukrasti lozinku. Također, svaki token je jedinstven, što znači da će server odmah prepoznati svojeg korisnika.

Prednosti korištenja VPN-a

Slijedi kratak popis koji sadrži sve prednostii korištenja virtualne privatne mreže:

  • Promet između vas i VPN servisa koji koristite je kriptiran, tako da je nemoguće da netko vidi što radite na internetu.
  • Dokle god ste povezani sa VPN-om, imat ćete pristup cijelom internetu bez cenzure koje bi mogla utjecati na vas.
  • Možete pristupiti servisima i geografski ograničenim web stranicama, ako ćete koristiti VPN server koji se nalazi u regiji u kojoj su dostupni ti servisi ili web stranice.
  • Serveri na koje se povezujete neće vidjeti vašu IP adresu, nego adresu VPN servera.
  • Možete surfati internetom, čitati vaše e-mailove ili slati važne informacije na javnim mrežama i to bez rizika da vas netko špijunira.

Zaključak

VPN (virtualna privatna mreža) je postao nužnost u ovom dobu online praćenja, pogotovo ako želite zaštititi svoju privatnost i osigurati vaše podatke na računalu koji mogu biti izloženi putem raznih spywarea, malwarea itd.

VPN stvara privatni „tunel“, zatvorenu vezu koju ne može dekriptirati neka druga strana, kao što su vaš provajder (ISP) ili, općenito, neke web stranice. To znači da se podaci koje šaljete više ne mogu presresti i/ili ukrasti.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da steknete bolje razumijevanje o tome što je VPN i kako funkcionira. Ako imate bilo kakvih pitanja ne ustručavajte se pitati nas u komentaru ispod teksta. Potruditi ćemo se da vam pomognemo.

Povezani Članci

Pratite Compyx

Prijavite se na Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Kontakt

  info@compyx.net

  +387 60 359 44 92

  Zenica 72000 BiH

  Pon - Sub 9:00 - 18:00

OLX Compyx

Trenutno 56 gostiju i nema korisnika online