bsende

compyx.net compyxblog

Informatičke novosti, savjeti, preporuke, recenzije.

Sve o web hostingu i domeni

Sve o web hostingu i domeni

Web stranica je dokument koji može imati mnogo funkcija i mogu se koristiti na različite načine; web stranica može biti

osobna, korporativna web stranica tvrtke, web stranica organizacije, itd. Web stranice su obično posvećene određenoj temi, od zabave i društvenih mreža do vijesti i obrazovanja.

Da biste postavili web stranicu na internet potrebne su Vam dvije stvari:
1. Domena
2. Web hosting

Što je domena?
Domena je adresa koja predstavlja neku internetsku lokaciju (npr. google.com, wikipedia.org). Svaka domena je jedinstvena što znači da istovremeno ne mogu biti registrirane dvije iste domene. Posjetitelji pronalaze Vaše stranice ili adresu e-pošte pomoću domene, stoga je bitno izabrati domenu koja je savršena za Vaše potrebe.

Što je registracija domene?
Registracija domene je postupak u kojem dobivate pravo na korištenje određene domene na određeno vremensko razdoblje. Iako domena služi za "identifikaciju" internetskih stranica, za vidljivost Vaše internetske stranice na internetu nije dovoljna samo registracija domene nego je potreban i web hosting.

Što je web hosting?
Web hosting je usluga smještaja internetskih stranica na serveru kako bi bile dostupne posjetiteljima preko Interneta.

Zašto mi treba web hosting?
Web hosting je usluga koja omogućuje smještaj podataka vezanih uz Vaše web stranice na server koji je povezan na Internet. Bez web hostinga Vaše internetske stranice ne bi bile vidljive posjetiteljima preko Interneta.

Zakup domena je jedan od prvih koraka neophodnih za web prezentaciju. Kupovina se vrši preko ovlašćenih prodavaca (registara). Registri domena su kompanije koje prodaju domene. One moraju imati sertifikat odobren od strane ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Internet Korporacija za Pripisana Imena i Brojeve). Kada kupite domen vi ga stvarno ne posedujete, nego kupujete pravo da koristite taj domen na odredjeni period.

Hosting je usluga koju pruža pružatelj usluga hostinga i temelji se na iznajmljivanju resursa na poslužiteljima (računalima koja su spojena na mrežu non-stop).

Osnovne karakteristike hostinga
Prostor na tvrdom disku
Ovo je zakupljeni prostor na tvrdom disku, koji je potreban za pohranjivanje podataka povezanih s web stranicom. Treba napomenuti da prostor treba biti dovoljno velik da može pohraniti sve datoteke koje čine vašu web stranicu, ali i neprekidnu izradu sigurnosnih kopija web stranice (mjesečno, tjedno ...)
Dopušteni mjesečni promet podataka (propusnost ili prijenos podataka)
Prijenos podataka uključuje slike, tekst, audio datoteke, video datoteke i sve ostalo što poslužitelj prenosi u web-preglednik korisnika. U pravilu, stranice s puno slika ili video sadržaja imaju veći mjesečni promet (protok) podataka u odnosu na stranice s tekstom. Također je istina da web stranice koje imaju mnogo posjetitelja (tj. Pristup stranicama) troše veće količine dopuštenog mjesečnog prijenosa. Približna propusnost može se izračunati množenjem mjesečnog broja pristupa i prosječne veličine stranice ("redovna" stranica s 40 000 stranica pristupa ima propusnost od oko 1 GB).
Broj dozvoljenih domena i poddomena (tj. Broj dozvoljenih baza podataka)
Stabilnost domaćina (produženje rada)
Ovaj izraz znači koliko dugo je server "gore", tj. dostupno. Optimalno jamstvo koje pruža hosting odraz je njihove kvalitete i stabilnosti. 99% dostupnost apsolutni je minimum koji bi hosting trebao jamčiti.
Dostupnost tehničke podrške
Ova značajka znači radno vrijeme tehničke podrške, kao i vrijeme u kojem tehnička podrška odgovara na zahtjev (kartu). Ako ne razumijete poslovanje administracije hosting paketa, morate pronaći pružatelja usluga hostinga s dobrim preporukama za podršku.
Brzina poslužitelja
Brzina poslužitelja ovisi o konfiguraciji softvera i hardvera (količina memorije, snaga procesora, vrsta tvrdog diska ...), pa poslužitelji s boljim procesorima i više memorije kao i poslužitelji s SSD-ovima imaju dobre performanse.

TIPOVI HOSTINGA

Na osnov prethodnih karakteristika postoje raličite vrste hostinga, navešću tipove od lošijih ka boljim:

 • Shared hosting
  Najjeftiniji način da hostujete vaš websajt. Na deljenom hostingu fajlovi vašeg websajta se smeštaju na server (računar) na kojem se nalazi veći broj hostovanih sajtova. Deljenje servera podrazumeva deljenje dva najvažnija resursa hostinga: prostora i protoka (mada ne treba zanemariti procesor i memoriju servera). Iako web hosting provajderi često nude slične mogućnosti (slične servere), razlika može biti velika jer pored toga što kvalitet deljenog hostinga zavisi od kvaliteta samog servera takodje zavisi i od broja sajtova po serveru. Očigledno je da će jedan isti server mnogo bolje raditi ukoliko na njemu ima 20 sajtova nego ako ih je ima 1000. Glavna karakteristika shared hostinga jeste postojanje centralne administracije servera od strane tehničkih lica, što predstavlja pogodnost za one korisnike koji ne žele da se bave informatičkim podešavanjima. Sa druge strane ovo je istovremeno i prepreka za napredne korisnika koji žele da razvijaju i testiraju nove funkcionalnosti zbog manjeg stepena kontrole.
 • VPS (Virtual Private Server)
  VPS hosting je jedan korak iznad shared web hostinga. Ovaj hosting i dalje deli server sa drugim VPS korisnicima, ali svaki server pokreće sopstveni operativni sistem i nezavisno od drugih se može resetovati, namenski podešavati, reinstalirati i sl. VPS hosting pruža fleksibilnost dodavanja i menjanja komponenti operativnog sistema, mrežnih postavki i instalacije software-a po želji.
 • Cloud hosting
  Cloud hosting je tehnologija hostovanja Internet prezentacija na virtuelnim serverima koji svoje resurse povlače iz mreža velikog broja hardverskih servera. On predstavlja naredni evolutivni korak i nastao je kao alternativa hostovanju sajtova na jednom fizičkom serveru.
  Najveća prednost cloud tehnologije je njena fleksibilnost i mogućnost da veoma lako skalirate resurse. Takodje prednost ovakvog hostinga je što osim resursa, možete birati i operativni sistem. Sa standardnim hostingom problem može nastati zbog kvara servera kao i drugih delova infrastrukture, dok su kod cloud hostinga serveri povezani u jedan cloud (komponente mogu biti fizički na potpuno različitim lokacijama), pa se kvar neke komponente brzo rešava, a kopija vašeg cloud servera postaje aktivna u roku od nekoliko minuta, umesto nekoliko sati.
 • Namenski hosting (Dedicated Hosting)
  Hosting kod koga korisnik zakupljuje ceo server koji se ne deli sa drugim korisnicima. Serveri su u vlasništvu web hosting kompanija ali se iznajmljuju samo jednom korisniku. Korisnik ima potpunu kontrolu nad celokupnim serverom uključujući i izbor operativnog sistema, serverskih aplikacija, hardvera. Postoje više podvrsta ovakvog hostinga koje se medjusobno razlikuju od količine uplitanja hosting provajdera u održavanje servera:
  • Fully managed (potpuno nadgledani)
   Podrazumeva praćenje, ažuriranje softvera, restartovanje, bezbedonosne zakrpe, i nadogradnje sistema. Korisnici nemaju potrebu za posedovanjem naprednih informatičkih znanja ili administracijom ili angažovanjem trećih lica za ove poslove.
  • Managed (upravljanje)
   Predstavlja srednji nivo podrške, ali deo administracije se delegira na korisnika
  • Self managed (upravljanje od strane korisnika)
   Podrazumeva osnovni nivo podrške od strane hosting provajdera
  • Unmanaged (bez podrške)
   Zahteva potpunu administraciju od strane korisnika

Povezani Članci

Pratite Compyx

Prijavite se na Newsletter

Please enable the javascript to submit this form

Kontakt

  info@compyx.net

  +387 60 359 44 92

  Zenica 72000 BiH

  Pon - Sub 9:00 - 18:00

OLX Compyx

Trenutno 88 gostiju i nema korisnika online