Usporedba Windowsa 10 i Windowsa 11

Windows 11 označava veliki odmak od Windowsa 10 u smislu dizajna, ali su dva operacijska sustava vrlo slična ispod poklopca. S novim OS-om koji je sada dostupan na odabranim uređajima i uvodi se bržim nego što je Microsoft očekivao — uspoređivanje Windows 11 s Windows 10 nikada nije bilo važnije.

Vizualno, ova dva operacijska sustava mogu izgledati sasvim drugačije. No, tu su i ključne promjene ispod poklopca koje sljedeću generaciju Windowsa izdvajaju od trenutne generacije. Vjerojatno imate pitanja o tome trebate li nadograditi, a mi smo vas pokrili ovim pogledom na sve razlike između njih. Svakako provjerite našu detaljnu recenziju sustava Windows 11 .

Windows 11 u odnosu na Windows 10: trebate li nadograditi?

Baš kao što je Windows 10 bio besplatna nadogradnja na Windows 8.1 i Windows 7, Windows 11 je besplatna nadogradnja na Windows 10. Možete ga preuzeti i nadograditi u samo nekoliko jednostavnih koraka . Ali postoji kvaka.

Ta se nadogradnja primjenjuje samo sve dok vaše računalo odgovara minimalnim zahtjevima Microsofta — što je izazvalo priličan udio kontroverzi, posebno u vezi sa zahtjevom TPM 2.0  koji sam po sebi može biti prilično zbunjujući, pogotovo ako planirate nadograditi svoj trenutni sustav.

Ako imate uređaj Surface ili novi uređaj nekog od Microsoftovih partnera, vjerojatno ste dobili Windows 11 na dan kada je najavljen za izlazak. Međutim, novi uređaji koji još uvijek imaju instaliran Windows 10 sada se mogu nadograditi na Windows 11 putem Windows Update.

Microsoft kaže da za to uzima fazni pristup. U studenom 2021., Microsoft je također najavio da je ubrzao tempo uvođenja sustava Windows 11 brže nego što se očekivalo. To znači da bi OS sada trebao biti šire dostupan na drugim računalima.

Ako imate kompatibilan uređaj, vrijedi isprobati Windows 11.

No, postoji još jedan put: Pomoćnik za instalaciju omogućuje vam da instalirate Windows 11 na kompatibilno računalo čim se izda. Iako Microsoft ne preporučuje ovu rutu, moguće je da će neki hardver uzrokovati probleme, pa možete naići na nekoliko bugova ili plavi ekran smrti.

Ako imate kompatibilan uređaj, trebali biste ga nadograditi na Windows 11 da biste ga isprobali. Ipak, postoji kvaka. Nakon nadogradnje, imat ćete samo 10 dana da se vratite na Windows 10. Dovoljno je jednostavno naučiti kako se vratiti sa Windows 11 na Windows 10 – samo provjerite jeste li razmislili o svojoj odluci prije isteka tih 10 dana ili inače će to biti veća muka.

Microsoft podržava Windows 10 do 2025., ali morat ćete izvršiti čistu instalaciju (izbrisati sve svoje podatke) nakon tog 10-dnevnog razdoblja na prelazak na stariju verziju. Ako ste tehnički tip, također možete pokušati dvostruko pokrenuti i Windows 10 i Windows 11, t00 uz mali rizik.

Osim toga, postoje neke promjene o kojima morate znati ako planirate nadograditi. Windows 11 uklanja neke značajke iz sustava Windows 10.

Više ne možete sinkronizirati pozadinu radne površine, Internet Explorer i ploča Math Input su nestali, a nekoliko aplikacija je također uklonjeno. Te aplikacije su 3D preglednik, OneNote za Windows 10, Paint 3D i Skype. Ipak, još uvijek ih možete pronaći u trgovini. Microsoft ima cijeli popis ako ste zabrinuti.

Ako ste igrač, imajte na umu da Windows 11 ima neke ekskluzivne značajke za vas . Automatski HDR čini da vaše igre izgledaju živahnije, a Direct Storage pomaže vašoj grafičkoj kartici i SSD-u da komuniciraju brže.

Windows 11 u odnosu na Windows 10: Performanse

U usporedbi sa sustavom Windows 10, Windows 11 ima određeni potencijal za poboljšanje brzine vašeg računala. Microsoft je govorio o prednostima performansi i optimizacijama u sustavu Windows 11 u YouTube videu . Općenito, prednosti performansi u sustavu Windows 11 uglavnom se svode na način na koji noviji OS upravlja procesima sustava koje obično vidite kada otvorite Upravitelj zadataka.

Prema Microsoftu, Windows 11 obavlja puno posla u upravljanju memorijom kako bi favorizirao prozore aplikacija koje imate otvorene i pokrenute u prvom planu. To bi trebalo osigurati da dobiju više CPU snage u odnosu na druge resurse sustava. Microsoft je to zapravo testirao pokazujući kako se čak i pod opterećenjem CPU-a od 90%, aplikacija Excel u sustavu Windows 11 otvara brzo, unatoč tome što je CPU toliko zauzet. Tvrtka kaže da se isto odnosi i na “ljusku” u sustavu Windows 11, koja pokreće izbornik Start i druge vizualne efekte.

Ostale promjene performansi u sustavu Windows 11 dodiruju način na koji vaše računalo izlazi iz stanja mirovanja i obrađuje vrijeme čekanja. U odnosu na Windows 10, Microsoft je spomenuo da u sustavu Windows 11 vaša RAM memorija može ostati pod naponom kada je računalo u stanju mirovanja, tako da ima snagu dok sve ostalo nema. To će pomoći vašem računalu da se brže probudi do 25% iz stanja mirovanja.

Osim toga, budući da je preglednik Edge preglednik po izboru u sustavu Windows 11, ako ga na kraju koristite, trebali biste vidjeti dodatne prednosti u performansama u odnosu na korištenje preglednika u sustavu Windows 10. Prema Microsoftu, sa značajkom kartica za spavanje možete uštedjeti 32 % za memoriju i 37% za korištenje CPU-a.

Posljednja poboljšanja performansi pokrivaju otiske diska i predmemorije preglednika. U sustavu Windows 11 Microsoft je proširio korištenje tehnologija kompresije. U nekritičnim aplikacijama kao što su Sticky Notes, zadana stopa aplikacije bit će “stub”. To znači da se dok se aplikacija učitava, binarne datoteke iz sustava povlače na zahtjev, a da ne obuhvaćaju funkcionalnost aplikacije. To može pomoći u smanjenju veličine aplikacije na disku i manje aktivnosti ažuriranja u pozadini i prometa preuzimanja. Što se tiče predmemorije preglednika, Microsoft kaže da sada koristi manje prostora na disku.

Windows 10 u odnosu na Windows 11: Greške

Windows 11 je najnoviji Microsoftov operativni sustav, a Windows 10 postoji već pet godina. Imajući to na umu, možete očekivati da će Windows 11 imati puno drugih bugova i problema koji bi mogli utjecati na performanse vašeg sustava.

Da, ni Windows 10 nije operativni sustav bez bugova. U prošlosti je imao problema s razbijanjem uređaja , ali Windows 11 trenutno bilježi priličan dio problema koje biste mogli razmotriti prilikom nadogradnje.

Vjerojatno ste čuli za to, ali otkako je ispravljen veliki bug koji je utjecao na Windows 11 uključivao je AMD CPU. To je bila situacija u kojoj su AMD CPU-i mogli pasti ili smanjiti performanse do 15% u igrama. Više o popravku razgovarali smo u zasebnom članku .

Još jedan (i još uvijek u tijeku) problem Windows 11 odnosi se na curenje memorije. Kao što smo potvrdili i testirali , Windows 11 mogao bi zauzeti dodatni RAM kada otvorite više instanci File Explorera. Nikada ne oslobađa RAM kada zatvorite File Explorer i sustav zauzima dodatne resurse. Ovo nije problem koji svi imaju, a već je neko vrijeme prisutan i u sustavu Windows 10, ali je u najmanju ruku značajan.

Još jedan bug mogao bi rezultirati praznim mapama u važnim područjima podsustava , iako mape zapravo ne utječu na performanse niti zauzimaju prostor. Ove mape imaju ekstenziju .tmp, što znači da Windows briše ono što je unutar mapa, ali ne i same mape. To je mali problem u usporedbi s ostalima koje smo spomenuli.

Konačno, želimo se dotaknuti greške koja postoji otkako je Windows 11 lansiran. Windows 11 usporava brzinu NVMe SSD-a ; Microsoft je, međutim, od tada izdao popravak u najnovijem kumulativnom ažuriranju za Windows 11 .

Upravo smo pokrili neke, ali postoji izvrstan način za praćenje bugova u sustavu Windows 11. Korisnici sustava Windows uvijek mogu prijaviti nove bugove u čvorištu za povratne informacije. Ako sortirate prema novom ili vrhu, vidjet ćete sve male greške u sustavu Windows 11 koje nikako ne možemo staviti u jedan post. Dakle, ako stvarno želite vidjeti što se tamo događa, potražite povratne informacije o sustavu Windows 11 u aplikaciji na računalu sa sustavom Windows 10.

Izbornik Start i traka zadataka

Ako gledate razlike između Windows 11 i Windows 10, najveće su izbornik Start i traka zadataka. U sustavu Windows 11 Microsoft centrira traku zadataka i izbornik Start na zaslonu. Zbog toga izgleda malo više kao MacOS i ChromeOS. Međutim, još uvijek ga možete pomaknuti natrag ulijevo ako želite.

Govoreći o izborniku Start, u sustavu Windows 11 on je malo jednostavniji. Vidite samo statički popis aplikacija, a na dnu slijede vaši najčešće posjećeni dokumenti. Možete proširiti svoje aplikacije, pomicati se po popisu i prikvačiti aplikacije po želji. To bi moglo zvučati poznato, ali važno je napomenuti da Windows 11 odustaje od podrške za Live Tiles. Ako stvarno želite na prvi pogled vidjeti informacije u izborniku Start, Windows 10 je najbolji.

Što se tiče trake zadataka, imajte na umu da postoje neke velike promjene u sustavu Windows 11 u usporedbi sa sustavom Windows 10. Microsoft je skupio okvir za pretraživanje u ikonu, a također je uklonio funkcije Cortane u sustavu Windows 11. Ako želite Cortanu, trebat će vam za preuzimanje aplikacije. Pretraživanje se također pomiče u središte zaslona, s plutajućim dizajnom i rasporedom s karticama sličnim Windows 10.

Čak je i vremenska traka Windowsa nestala. Windows 11 ispušta tu značajku sustava Windows 10 u korist mogućnosti sinkronizacije Microsoft Edgea. Mjesto na kojem je nekada bila Windows Timeline zamijenjeno je virtualnim stolnim računalima.

Ali ako svoju traku zadataka želite prikvačiti na desnu ili lijevu stranu zaslona, imamo loše vijesti. To više ne možete učiniti izvorno, jer u sustavu Windows 11, traka zadataka ostaje samo na dnu. Međutim, plaćene aplikacije trećih strana poput Start11 to mogu promijeniti ako želite.

Mnoge od tih promjena su samo vizualne. Windows 11 i Windows 10 dijele iste značajke, a samo način na koji stvari izgledaju je drugačiji.

Podrška za više zadataka i vanjski monitor

Možda ste čuli za Microsoftova poboljšanja višezadaćnosti u sustavu Windows 11 i pitali se hoće li se prenijeti na Windows 10. Pa, ovo je značajka koja je ekskluzivna za Windows 11 i nećete je vidjeti u sustavu Windows 10.

U sustavu Windows 11 možete povećati više zadataka i performanse sustava  pomoću Snap Layouta koji grupiraju vaše prozore i spremaju ih na programsku traku. Zadržite pokazivač iznad gumba za povećanje i prozore možete obložiti u različitim veličinama. Windows 10 to neće imati. Zadržava tradicionalnu značajku “Snap”, gdje ćete morati ručno obložiti prozore kombinacijom tipkovnice ili lebdenjem na određenu stranu zaslona.

Zatim postoji napomena o vanjskim monitorima. Windows 11 pamti kako ste imali svoje prozore na vanjskom monitoru i spremit će ih u tom stanju kada odspojite s monitora i zatim ga ponovno uključite. Ovo je jedan od najneugodnijih problema sa sustavom Windows 10 koji Windows 11 konačno rješava.

Način rada tableta

Windows 10 ima tradicionalni način rada tableta koji omogućuje da vaše računalo pređe na iskustvo izbornika Start preko cijelog zaslona. U sustavu Windows 11 to je uklonjeno.

Umjesto toga, Windows 11 se ponaša više kao iPad, gdje kada svoj uređaj prebacite na tablet, stvari postaju lakše dodirnuti. Čak ćete vidjeti efekt ispod prozora kada ga dodirnete prstom. Microsoft je također dodao geste za otvaranje i zatvaranje prozora, prebacivanje između stolnih računala i nove opcije u radnom prostoru Windows Ink. Sve ovo nije u načinu rada tableta sustava Windows 10, što je mnogima uglavnom bilo teško razumjeti.

Microsoftova trgovina

Trgovina aplikacija u sustavima Windows 11 i Windows 10 temelje se na istom dizajnu. Ipak, trgovina aplikacija za Windows 11 donosi podršku za Android aplikacije putem Amazon Appstorea, iako je trenutno dostupna samo u beta kanalu programa Windows Insider . To nećete dobiti u sustavu Windows 10 jer Windows 11 ovisi o novom Windows podsustavu za Android.

I na sustavima Windows 10 i Windows 11, trgovina vam i dalje omogućuje preuzimanje Windows aplikacija na oba operativna sustava. To uključuje UWP aplikacije i progresivne web aplikacije. Win32 aplikacije poput Firefoxa za sada su ekskluzivne za Windows 11.

Ovo je dio većeg napora Microsofta da unese više aplikacija u Microsoft Store. Čak je i Epic Games Store u Microsoft Storeu  i Microsoft ne uzima dio prodaje. U izjavama, Microsoft je rekao da je ovo kako bi Microsoft Store postao mjesto na jednom mjestu za sve vaše PC aplikacije.

Kompatibilnost

Za mnoge se razlika između Windowsa 10 i Windowsa 11 svodi na kompatibilnost. Windows 11 označava prvu značajnu promjenu u podržanim CPU-ima od izdavanja sustava Windows 8.1. Ako želite najnoviji OS, trebat će vam procesor Intel Core 8. generacije ili noviji ili AMD Ryzen 2000 ili noviji.

To izrezuje mnoga računala od službene podrške. Intel procesori 8. generacije stigli su krajem 2017., a čipovi Ryzen 2000 stigli su tek 2018. Ukratko, ako je vaše računalo starije od četiri godine, velika je šansa da ga ne podržava Windows 11. To bi mogao biti odlučujući faktor između njega i Windows 10.

Ostali zahtjevi sustava uključuju TPM 2.0  — koji je dostupan na velikoj većini novijih računala — kao i UEFI Secure Boot. Ako imate podržani procesor, ne biste se trebali brinuti o ova dva druga zahtjeva. Microsoft je godinama zahtijevao ove značajke od svojih proizvodnih partnera.

Postoji način da instalirate Windows 11 na nepodržani hardver, ali ga ne bismo preporučili. Iako Microsoft to nije potvrdio, tvrtka je snažno implicirala da nepodržani korisnici neće primati kritična sigurnosna ažuriranja . Ako i dalje želite instalirati, to možete učiniti pomoću Media Creation Tool, koji zaobilazi hardverske provjere.

Ciklus podrške i ažuriranja

Windows 11 prekinuo je polugodišnji ritam ažuriranja sustava Windows 10 u korist jednog godišnjeg ažuriranja. To je isto kao i MacOS. Microsoft je predan podržavanju sustava Windows 10 do 2025. godine, a nedavno je najavio da će Windows 10 također dobivati ažuriranja samo jednom godišnje. Sljedeće ažuriranje planirano je za izdavanje sljedećeg studenog 2022. godine.

Ako stvarno želite najnoviju i najbolju verziju sustava Windows, onda je Windows 11 tamo gdje želite biti. Također biste trebali ažurirati na Windows 11 ako želite najsigurniju verziju sustava Windows . Microsoft je puno govorio o tome kako je Windows 11 siguran zbog zahtjeva TPM 2.0, kao i Secure Boot.

Scroll to Top