maxresdefault-1223

Windows 10 licence: razlika izmedju oem fpp i ggk

Opće je poznato da operacijski sustav Windows može biti legalan ili ilegalan (piratski) – kao što je slučaj s trenutnim sustavom Windows 10. Budući da piratski softver dolazi iz neprovjerenih i nepouzdanih izvora, upotreba piratskog softvera dovodi u pitanje sve vaše elektroničke podatke (korisnička imena) ., lozinke, brojevi platnih kartica, fotografije, dokumenti …).

 

Naime, hakeri su uspjeli unaprijed integrirati zlonamjerne programe u ilegalni softver, koji kradu korisničke podatke i predaju ih svojim autorima – hakerima – putem Interneta. Ako mislite da se to rijetko događa. grdno se varate. Naprotiv, ovo je “najelegantniji”, najjednostavniji i najčešći način krađe elektroničkih podataka i digitalnog identiteta.

Općenito, hakeri koji kradu podatke na ovaj način gotovo nikada ne ciljaju određenu osobu, već nasumično prikupljaju podatke drugih ljudi. Prikupljene podatke zlorabe izravno ili ih prodaju trećim stranama, a često i ucjenjuju vlasnike tražeći od njih određeni iznos novca za vraćanje ukradenog ili podataka.

 

Osim što je krajnje nesigurno, uporaba ilegalnog softvera nosi sa sobom i pravne rizike. Zapravo, softver je proizvod kao i svaki drugi – iza njega stoji mnogo istraživanja, puno rada, mnogo ljudi … Sve to ima svoju cijenu. Kao što je neovlašteno korištenje tuđeg automobila zločin, tako je i korištenje softvera koji nije u vašem vlasništvu zločin.

Dobivanje licence za Windows 10 prvi je korak do sigurnog i legalnog računala, a to vjerojatno već znate. A jeste li znali da postoji više vrsta licenci za operacijski sustav Windows?

 

Što se tiče kućnih korisnika, odnosno srednjih i malih tvrtki, licence za Windows 10 mogu biti OEM, GGK i FPP. Ovo nije verzija sustava Windows 10 niti će dostupne značajke ovisiti o vrsti licence. Drugim riječima, vrste licenci ne razlikuju se međusobno u tehničkom, već u pravnom smislu. S pravnog gledišta, vaš operacijski sustav može biti nezakonit čak i ako ste licencu uredno platili, a to se događa kada realni scenarij korištenja operacijskog sustava ne ispunjava propisane uvjete licenciranja.

 

OEM (Original Equipment Manufacturer)

OEM licenca je predviđena za isporuku isključivo uz nove računare. Ovo je i najbolji naćin da jednostavno nabavite Microsoft WIN 10 OS. Osim samog sistema na ovaj naćin se najlakše kupuje i Microsoft Office, a ostali programi se rijetko prodaju kao OEM licenca. Kupovinom originalnog OS-a ili Office-a, kao dokaz legalnog softvera dobijate orginalni medij programa zaštićen Hologramom. Naravno tu je i dokaz ugovora o korištenju i COA (Certifikat o autentičnosti). Ovo je naljepnica koju morate zaljepiti na vidno mjesto na računaru i to je prvi vidni dokaz legalnog softvera. Glavna prednost kupovine OEM licence je značajno povoljnija cena od standardne, ali je loše to što se na ovaj način OS vezuje za hardver i ne može prebaciti na neki drugi računar.

 

FPP (Fully Packaged Product)

FPP je program koji se prodaje na klasičan naćin. Zapakovan u dizajniranu kutiju koja sadrži instalacioni medij zaštićen hologramom, jedinstveni serijski broj, ugovor o korišćenju softvera i uputstvo za instalaciju – prodaje se u svim informatičkim maloprodajnim poslovnicama. FPP OS na kutiji ima Certifikat o autentičnosti, pa je potrebno sačuvati kutiju kao dokaz legalnog sistema. Program se prije upotrebe preko interneta ili telefonskim pozivom aktivira. Najbitnija razlika FPP OS-a u odnosu na OEM licencu je ta da se FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi. Jedini uslov je da se sistem prvo ukoni sa prošlog računara.

 

GGK (Get Genuine Kit)

GGK je poseban program licenciranja isključivo namjeljen za legalizaciju postojećih računara. Kupovinom GGK licence dobijate operativni sistem koji će isto kao i OEM biti vezan za računar. Ovo se radi u slučaju da posjedujete računar uz koji nije kupljen OEM softver. Ovdje je bitno napomenuti da nije legalno naknadna kupovina OEM licence, pa je GGK kupovina ispravno rješenje.

 

Kod nas možete kupiti original OEM licence za Windows 10, 11 i Office 2016, 2019 ,2021 imati trajno aktiviran i legalan OS Windows i Microsoft Office , po dosta prihvatljivoj cijeni, a takodje i biti spremni da predjete na Windows 11 legalno i bezbjedno. Više informacija o cijeni orginalnih licenci saznajte na sljedećem linku: Windows i Office OEM original licence

Scroll to Top