Preporuka za cloud rješenje Nextcloud

Nextcloud – idealan poslužitelj za razmjenu podataka Nextcloud je klijent-poslužiteljski softver za pohranu i dijeljenje datoteka u oblaku.

Slično u funkciji DropBox, ovaj softver proizvodi se kao besplatni softver otvorenog koda, koji svatko može instalirati i koristiti na svom privatnom poslužitelju. Za razliku od DropBox-a (koji nije besplatan, osim početnog paketa od 2 GB), Nextcloudova otvorena arhitektura omogućuje dodavanje različitih funkcionalnosti na cloud poslužitelj u obliku besplatnih (ili plaćenih) aplikacija. Na taj način imate potpunu kontrolu nad korištenjem i dijeljenjem podataka.

Za koga je to?
Za korisnike koji su zabrinuti zbog čuvanja svojih podataka u javnom oblaku ili one koji nisu spremni platiti za precijenjene vlasničke usluge poslužitelja (za velike igrače poput Googlea ili DropBoxa) Nextcloud bi mogao biti vlastito vrhunsko rješenje ,

Naizgled je Nextcloud namijenjen malim poduzećima i privatnim korisnicima, no ova je platforma vrlo lako prilagodljiva za razinu usluge u poduzeću.

Dobar primjer prethodne izjave je činjenica da je vlada Savezne Republike Njemačke odabrala Nextcloud za svoju platformu za suradnju i razmjenu datoteka, za više od 300.000 vladinih službenika. Nextcloud je stigao na njemačku tehnološku scenu 2016. godine, nakon što je Frank Karlitschek, suosnivač programa otvorenog oblaka OwnCloud, napustio ovaj i osnovao novu uslugu oblaka, još otvoreniji izvor.

Klijentske aplikacije
Lokalne aplikacije za sinkronizaciju klijenata dostupne su za sve verzije operacijskog sustava Mac operativnog sustava Microsoft Windows (XP, Vista, 7, 8 i 10) (10.6 i novije verzije), razne distribucije Linuxa kao i mobilni klijenti za mobilni operativni sustav Android i iOS. Datotekama i drugim podacima (poput kalendara, kontakata i oznaka) može se pristupiti, upravljati i prenositi jednostavno pomoću web preglednika, bez ikakvog dodatnog softvera. Svako ažuriranje datoteka i ostalih usluga nametnuto je na svim računalima i mobilnim uređajima povezanim na isti korisnički račun.

Značajke
Korisnicima je omogućeno da upravljaju kalendarima (CalDAV), kontaktima (CardDAV), zakazanim zadacima (Planirani zadaci) i strujanjem medija unutar same platforme.
S gledišta administratora Nextcloud omogućava administraciju na razini korisnika i grupe (putem OpenID-a ili LDAP-a). Sadržaj se može dijeliti definiranjem dozvola za čitanje / pisanje između korisnika i / ili grupa. Alternativno, Nextcloud korisnici mogu stvarati javne URL-ove prilikom dijeljenja datoteka. Također je moguće snimati aktivnosti povezane s manipulacijom datotekama, kao i zabrane pristupa temeljene na pravilima pristupa datotekama.

Korisnici mogu komunicirati s internetskim uređivačem teksta u pretraživaču, uslugom oznaka, čitačem RSS feeda i alatima za pregledavanje dokumenata unutar same platforme. Za dodatnu proširivost, Nextcloud se može nadograditi aplikacijama s jednim klikom i povezivanjem na DropBox, Google pogon i Amazon S3.

U vrijeme pisanja ovog teksta trenutna verzija ovog softvera je V14, koji dolazi s nekoliko novih, značajnih sigurnosnih značajki. Ovo izdanje u skladu je sa smjernicama i zahtjevima Zakona o zaštiti podataka (GDPR), kao i sa zahtjevima o privatnosti u Kaliforniji.

Arhitektura
Datoteke na ovoj platformi pohranjuju se u klasične strukture i mogu im se pristupiti putem WebDAV-a ako je potrebno. Korisnički se podaci šifriraju tijekom prijenosa.
Poslužitelj Nextcloud napisan je na PHP i JavaScript jezicima. Za daljinski pristup poslužitelj koristi sabre / dav i webDAV server otvorenog koda. Kao poslužitelj baze podataka planira se koristiti nekoliko popularnih db poslužitelja kao što su SQLite, MariaDB, MySQL, Oracle baza podataka i PostgreSQL.
Konačno, Nextcloud sada podržava PHP7.0, PHP7.1 i PHP7.2, a programeri su se obvezali na nadolazeće izdanje koje će, kako je najavljeno, podržavati i PHP7.3 verziju.

Ova serverska tehnologija obuhvata u sebi potpuno rješenje za pohranu i dijeljenje podataka obogaćeno s ostalim kooperacijskim servisima kao što su dijeljenje putem e-maila, dijeljenje kalendara i kontakata, chat klijent..

Jednostavno možete kreirati foldere i dodavati nove datoteke na svom računaru koje se automatski sinhronizuje i na serveru. Za svaki folder i datoteku moguće je odrediti pravila dijeljenja s raznim korisnicima i grupama korisnika.

Svim vašim podacima možete pristupiti i preko klasičnog Internet preglednika. Za sve mobilne uređaje postoje posebno napravljene aplikacije koje podržavaju sve mogućnosti NextClouda.

Svi korisnici mogu razmjenjivati instant tekstualne poruke preko NextCloud web interfejsa.

Za razliku od drugih rješenja, NextCloud je serverska tehnologija koju koristite na svojoj vlastitoj serverskoj cloud infrastrukturi. Samim time je obezbijeđena maksimalna zaštita i povjerljivost Vaših podataka. Odnosno, svi podaci se fizički nalaze u vašem vlasništvu u svakom trenutku.  

Compyx nudi kompletnu implementaciju Nextcloud-a unutar vaše kompanije te edukaciju korisnika za korištenje aplikacije.

Scroll to Top