Wi-Fi-7-696x417

Što je Wi-Fi 7 i koliko će biti brz ovaj standard?

Po mnogima će upravo on „umiroviti“ Ethernet kabele

Iako je Wi-Fi 6E trenutno zadnji odjek nove tehnologije na početku 2023. godine, možemo slobodno reći da je Wi-Fi 7 iza ugla. Brzine ovog novog standarda mogle bi u velikoj mjeri poboljšati prijenose podataka i nakon njegovog dolaska Ethernet kabeli mogli bi naglo zastarjeti. U nastavku teksta provjerite što sve donosi Wi-Fi 7 te koja su obećanja dana po pitanju njegove upotrebe.

 

Što je Wi-Fi 7 i kolika je njegova brzina?

Wi-Fi 7 je nova specifikacija Wi-Fi uređaja na kojoj se trenutno radi. Temelji se na draft 802.11be standardu koji je objavljen u svibnju 2021. godine.

Najvažnija značajka Wi-Fija 7 o kojoj se mnogo priča je da će s njim žičani Ethernet kabeli možda postati zastarjeli za upotrebu u kućanstvima te profesionalnim okruženjima. Razlog leži u tome što su prošlogodišnja testiranja Wi-Fija 7 pokazala nevjerojatne brzine.

Wi-Fi 7 teoretski može podržavati bandwith do 46 gigabita u sekundi (Gbps) po pristupnoj točki, što je gotovo pet puta brže od maksimalne brzine Wi-Fija 6 od 9.6 Gbps.

Žičana Ethernet tehnologija trenutno ima maksimum od 10 Gbps, no kod korisničkih uređaja ova vrijednost je u praksi nešto niža. Iako veće brzine (npr. Terabit Ethernet) postoje samo u specijaliziranim okruženjima kao što su podatkovni centri, njihov dolazak u domove ili poslovne urede te širenje upotrebe manje su vjerojatni.

Wi-Fi 7 bi stoga mogao ukloniti potrebu za žičanim vezama tijekom rada pod optimalnim uvjetima.

Što je još zanimljivo kod Wi-Fija 7?

U ovaj Wi-Fi standard uključene su još neke nadogradnje i ne radi se samo o poboljšanim brzinama koje su potencijalni glavni adut. U nastavku navodimo neke od njih.

 

Cjelovita upotreba 6 GHz frekvencije

Cjelovita upotreba nove „6 GHz frekvencije“ (između 5.925 i 7.125 GHz) najprije je bila podržana na Wi-Fiju 6E. 6 GHz frekvencija trenutno se samo parcijalno koristi, no s Wi-Fi 7 standardom to će se proširiti i rezultirat će s mnogo manje smetnji nego kod 2.4 GHz i 5 GHz frekvencija.

 

Još niža latencija

Specifikacije Wi-Fija 7 ciljaju na još niže latencije i veću pouzdanost za TSN (time-sensitive networking) gdje se radi o standardu koji je iznimno važan za rad u oblaku (cloud computing i cloud gaming). Ovo je također vrlo važna stavka kad je u pitanju najavljena potpuna zamjena Ethernet kabela.

Dok Wi-Fi 6 ima značajna unaprjeđenja u odnosu na Wi-Fi 5 u području latencije, cilj Wi-Fija 7 je pružanje konzistentne latencije u milisekundi za sve uređaje na mreži, a ne samo za one koji su u području optimalne pokrivenosti.

 

„Load balancing“pomoću Multi-Link Operationa

„Load balancing“ je izraz koji se odnosi na efikasnu distribuciju nadolazećeg mrežnog prometa preko grupe backend servera. Multi-Link Operation nova je značajka koju će koristiti Wi-Fi 7 i pomoću nje će se kombinirati mnogostruki kanali na različitim frekvencijama kako bi cjelokupna izvedba mreže bila bolja.

Ovo znači da će Wi-Fi 7 moći iskoristiti sve frekvencije i kanale te ubrzati vezu ili izbjegavati frekvencije s većim stupnjem smetnji. Navedena nadogradnja, uz ostale koje smo ranije naveli, predstavlja stavku zbog koje će Wi-Fi 7 teoretski imati maksimalnu propusnost tri puta veću od Wi-Fija 6.

 

Nadogradnja na 802.11ax

Specifikacije govore kako će Wi-Fi 7 ponuditi izravna poboljšanja Wi-Fi 6 tehnologije kao što su širina kanala od 320 MHz (160 MHz na Wi-Fiju 6) koja omogućuje brže povezivanje te 4096 QAM tehnologija koja omogućuje unošenje više podataka prilikom svake transmisije.

 

Wi-Fi 7 pitanja za obične korisnike

Korisno je govoriti o specifikacijama Wi-Fija 7, no obični korisnici vjerojatno će imati nešto konkretnija pitanja o novom standardu. U nastavku ćemo pokušati dati odgovor na neka od njih.

Hoće li Wi-Fi 7 raditi na starijim uređajima?

Wi-Fi 7 će prema specifikacijama podržavati uređaje koji su kompatibilni s 2.4, 5 ili 6 GHz. To znači kako vam neće biti potrebni novi uređaji ili novi hardver kako bi se spojili na router na kojem je omogućen Wi-Fi 7.

Kao što Wi-Fi 5 uređaji rade na Wi-Fi 6 mrežama (i obrnuto), Wi-Fi 7 će na isti način imati široku kompatibilnost. Naravno, sve prednosti i maksimum učinkovitosti Wi-Fi 7 standarda moći ćete iskusiti jedino ako koristite Wi-Fi 7 uređaj koji je spojen na Wi-Fi 7 router.

 

Wi-Fi 7 je toliko bolji od Wi-Fija 6 i 6E?

Specifikacije na papiru i testiranja pokazuju kako je Wi-Fi 7 standard u znatnoj mjeri bolji nego oni raniji. Naravno, ponovno treba spomenuti da se maksimum učinkovitosti Wi-Fija 7 tek vidi ako koristite Wi-Fi 7 uređaj koji je spojen na Wi-Fi 7 router.

 

Wi-Fi 7 standard je sigurniji?

Ovdje je potrebno napraviti malu distinkciju. Wi-Fi standard mora se gledati odvojeno u odnosu na Wireless Protected Access (WPA) koji se koristi kao sigurnosni standard na modernom Wi-Fi standardu. Wi-Fi 5 podržava WPA2, Wi-Fi 6 i 6E podržavaju WPA3, a Wi-Fi 7 također će doći s WPA3 standardom. WPA4 standard tek treba doći i još nema mnogo informacija o tome.

Dakle, s kupnjom Wi-Fi 7 routera dobit ćete najnovije sigurnosne standarde za bežične mreže.

 

Treba li kupiti Wi-Fi 7 routere čim postanu dostupni?

Ako imate stari router koji ne odgovara današnjim zahtjevima i koji je kupljen pred više od 5 godina, kupovina Wi-Fi 7 routera biti će pravi potez. Korisnici koji su nedavno kupili Wi-Fi 6 ili 6E router ne trebaju kupovati novi jer će im uređaji koje već imaju izvrsno poslužiti.

Zanimljivo je slijediti trendove i biti u toku s novim tehnologijama, ali velikoj većini korisnika potrebno je onoliko bandwitha s kojim se mogu gledati YouTube videoklipovi ili s kojim se mogu raditi Zoom videopozivi.

 

Scroll to Top