Kako provjeriti da li je Vaš kućni Wi-Fi hakiran?

Sigurnost Wi-Fi mreže je važna, a provjera je korak u pravom smjeru. Evo nekoliko znakova koji vam mogu pomoći otkriti je li vaš Wi-Fi hakiran:

  1. Spajanje uređaja s nepoznatih IP adresa: Svaki uređaj koji je povezan s vašom Wi-Fi mrežom ima jedinstvenu IP adresu. U postavkama vašeg usmjerivača (routera) možete provjeriti popis svih trenutno povezanih uređaja. Ako primijetite IP adrese koje ne prepoznajete ili ne možete objasniti, to bi mogao biti znak problema.
  2. Preusmjeravanje web preglednika: Ako primijetite da se vaš web preglednik čudno ponaša (na primjer, otvara stranice koje niste tražili ili se preusmjerava na nepoznate web lokacije), to bi mogao biti znak neovlaštenog pristupa vašoj mreži.
  3. Promjena Wi-Fi lozinke: Ako primijetite da je lozinka za Wi-Fi mrežu promijenjena, a vi to niste učinili, to je također znak da nešto nije u redu. Odmah promijenite lozinku kako biste osigurali svoju mrežu.
  4. Spora internet veza: Ako primijetite da je vaša internet veza iznenada sporija nego obično, to bi mogao biti znak da netko koristi vašu mrežu bez vašeg dopuštenja.

Kako biste se zaštitili, evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Promijenite zadane lozinke: Nikada ne koristite zadane lozinke za usmjerivač. Promijenite ih u jedinstvene i jake lozinke.
  • Redovito ažurirajte firmver usmjerivača: Ažuriranja često uključuju sigurnosne ispravke.
  • Omogućite WPA3 enkripciju: Ako je moguće, koristite najnoviji standard enkripcije za svoju Wi-Fi mrežu.

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, preporučujem da provjerite sigurnost svoje mreže i poduzmete potrebne korake kako biste je zaštitili.

Podijelite ovaj članak